Haus am Weinberg \ UNStudio

• October 17, 2012

Iwan Baan HAW UNS 0842 WWW 600x400 Haus am Weinberg \ UNStudio

Haus am Weinberg, image courtesy UNStudio | Photo by Iwan Baan

UNStudio recently has completed the Haus am Weinberg. The house is located in a setting that is at one time rural, yet suburban. The location of the villa affords pastoral views of the stepped terraces of an ancient hillside vineyard on one side and cityscape vistas on the other.

Iwan Baan HAW UNS 0770 WWW 600x400 Haus am Weinberg \ UNStudio

Haus am Weinberg, image courtesy UNStudio | Photo by Iwan Baan

The inner circulation, organisation of the views and the programme distribution of the house are determined by a single gesture, ‘the twist’. In the Haus am Weinberg the central twist element supports the main staircase as it guides and organises the main flows through the house. The direction of each curve is determined by a set of diagonal movements. Whilst the programme distribution follows the path of the sun, each evolution in the twist leads to moments in which views to the outside become an integral experience of the interior.

This is enabled by the building’s load bearing concrete structure which is reduced to a minimum. Roof and slabs are supported by four elements only: elevator shaft, two pillars and one inner column. Through the large cantilever spans, a space is created which enables all four corners of the house to be glazed and column-free.

Iwan Baan HAW UNS 1391 WWW 600x400 Haus am Weinberg \ UNStudio

Haus am Weinberg, image courtesy UNStudio | Photo by Iwan Baan

A double-height, glazed corner – which houses the dining area – opens up to extensive views towards the North-West and frames the vineyard hill which forms the backdrop to the house. By means of sliding panes, this corner of the house can fully open up to further blur the boundaries between inside and outside. Views from the living room are extended by means of a fully glazed corner affording open vistas toward the nearby parklands to the South-West. Further views from the twist are encountered on the second level, where the master sleeping and wellness areas are located.

Christian Richters 4237 23 600x428 Haus am Weinberg \ UNStudio

Haus am Weinberg, image courtesy UNStudio | Photo by Christian Richters

Iwan Baan HAW UNS 1002 WWW 600x400 Haus am Weinberg \ UNStudio

Haus am Weinberg, image courtesy UNStudio | Photo by Iwan Baan

The interior of the Haus am Weinberg is arranged into spaces of varying atmospheres and spatial qualities, with the four glazed and open corners allowing daylight to reach deep into the house. The materialisation of the interior of the house further accentuates the overall atmosphere of light by means of natural oak flooring, natural stone and white clay stucco walls speckled with small fragments of reflective stone. Custom made features and furnishings are also integrated to blend with and accentuate the architecture. In contrast, at the core of this light and flowing structure is a multi-purpose darker room, dedicated to music, masculine conviviality, and the hunt. In this room the ceilings and walls have especially designed acoustic dark wood panels which transform from an articulated relief on the ceiling into a linear pattern as they descend the walls and meet the dark wooden floors.

HAW sloping lines WWW 600x430 Haus am Weinberg \ UNStudio

Haus am Weinberg, drawing courtesy UNStudio

The volume and roofline of the Haus am Weinberg react and respond directly to the sloping landscape of the site, where the scales and inclinations of the slopes which sculpture the vineyard setting are reflected in the volumetric appearance of the house. The design of the garden landscaping extends the organisation of the house, with the garden forming a continuation of the diagonals of the floor plans and each division creating different zones for function and planting.

+ Project facts

Haus am Weinberg
Stuttgart, Germany, 2008 – 2011

Client: undisclosed
Location: Stuttgart, Germany
Net building surface: 618m²
Building volume: 2839m³
Building site: 1280m²
Programme: single family house
Status: completed 2011

Credits

UNStudio: Ben van Berkel, Caroline Bos, Astrid Piber with René Wysk, Kirsten Hollmann-Schröter and Cynthia Markhoff, Christian Bergmann, Jan Schellhoff, Iris Pastor, Rodrigo Cañizares, Albert Gnodde, Beatriz Zorzo Talavera, Shany Barath, Esteve Umbert Morits and Hannes Pfau

Advisors

construction Management: G+O Architekten GmbH, Leinfelden-Echterdingen
structural engineer: Bollinger und Grohmann GmbH, Frankfurt
structural engineer on site: Kraft Baustatik, Biesigheim
MEP: electrical: Aktive Partner Michael Blickle, Stuttgart
heating/plumbing: Bauer & Ihle GmbH, Esslingen
ventilation: Plangruppe Emhardt, Möglingen
landscape: Atelier Dreiseitl GmbH, Überlingen
lighting advisor: ag licht GbR, Bonn

Photographers: Iwan Baan & Christian Richters

+ All images courtesy UNStudio

Tags: , , , , ,

Category: Architecture, House, Selected

Comments (0)

Trackback URL | Comments RSS Feed

There are no comments yet. Why not be the first to speak your mind.

Comments are closed.