Competition Entry: Daegu Library / Holm Architecture Office

• November 23, 2012

The Daegu Library site is situated in the heart of city of Daegu, the 3rd largest city in South Korea.

With the design of the Daegu library we wanted to fully embrace the expanding role of the modern library as a center of both knowledge and community. By reversing the traditional library layout, moving the main reading rooms to the top, we wanted to emphasize ideas of openness, flexibility and community within the design.

Jens Holm, Founder, HAO

The design of the library is imagined as a natural extension of local life in the surrounding area. By creating a flexible framework it sets up its main premise: defining an inviting new urban center for both people and knowledge.

HAO Daegu Library 5 600x358 Competition Entry: Daegu Library / Holm Architecture Office

courtesy Holm Architecture Office

The ground floor of the building is flexible and open with three public entrances allowing visitors to flow through the lounge, visitor and information center areas unobstructed. The flexible ground floor layout allows the library to host different functions throughout the year spanning from fashion shows to public readings and lectures.

HAO Daegu Library Diagram 600x60 Competition Entry: Daegu Library / Holm Architecture Office

courtesy Holm Architecture Office

HAO Daegu LibraryAxo 600x72 Competition Entry: Daegu Library / Holm Architecture Office

courtesy Holm Architecture Office

The program specific parts of the building are stacked above, set back from the building façade, culminating in the main reading room and book stack areas situated at the top. This program placement reverses the traditional library model and creates unique opportunities for reading and studying in areas that are filled with light and air.

HAO Daegu Library 2 600x358 Competition Entry: Daegu Library / Holm Architecture Office

courtesy Holm Architecture Office

To shield the main book stack area from direct sunlight, the buildings glass roof has an integrated shading pattern that diffuses and filters light above the most sensitive book areas.

The building design takes full advantage of natural ventilation and utilizes trees to provide natural exterior shading around the building.

+ Project credits / data

Name: Daegu Library
Program: Library and Community Center
Architect: Holm Architecture Office
Type: Open Competition
Size: 3000 M2
Location: Daegu, South Korea

+ All images and drawings courtesy Holm Architecture Office

Tags: , , ,

Category: Architecture, Culture

Comments (0)

Trackback URL | Comments RSS Feed

There are no comments yet. Why not be the first to speak your mind.

Comments are closed.