Butterfly House \ Donner Sorcinelli Architecture

• December 27, 2012

The butterfly house is located near green hills, in the country of Gapyeong (50 km north east from Seoul), which cultural and environmental context has deeply influenced the concept of the building.

Butterfly House 01 600x276 Butterfly House \ Donner Sorcinelli Architecture

courtesy Donner Sorcinelli Architecture

A building is considered sustainable according to how well it integrates with the natural elements of the surrounding landscape and with the habits of its inhabitants.

This thought has been the springboard for designing a ‘house system’ in which the respect for local housing tradition (deeply linked to nature), affordability, the energy saving features of the building and the integration with the surrounding environment well blend together, following the principles of feng shui.

Butterfly House 12 600x539 Butterfly House \ Donner Sorcinelli Architecture

courtesy Donner Sorcinelli Architecture

The house is based on two units, one for a family, the other for grandparents, and his figure is defined by large panoramic terraces, shaped like the wings of a butterfly, open through the landscape.

Sustainability, affordability and the visual relation with the surrounding landscape are the main focuses of the project, developed through local cheap technological solutions, natural ventilation, high insulation and large windows and terraces shaped like the wings of a butterfly.

Butterfly House 02 600x370 Butterfly House \ Donner Sorcinelli Architecture

courtesy Donner Sorcinelli Architecture

These elements characterize not only the articulated figure of the building, defining masses, voids, translations and rotations, but also becoming passive systems able to optimize solar radiation and wind collectors able to catch summer breezes too.

Butterfly House 05 600x395 Butterfly House \ Donner Sorcinelli Architecture

courtesy Donner Sorcinelli Architecture

During winter, terraces work as barriers versus cold winds, protecting the house from bad weather. Building orientation follows climatic and functional reasons: optimization of natural ventilation and sunshine inside the apartments during the year.

Project’s Awards

  • Highly Commended, “CITYSCAPE ARCHITECTURE AWARDS 2010” RESIDENTIAL FUTURE CATEGORY, Dubai (UAE)
  • Honorable Mention, “MA PRIZE 2011’’, Atlanta (USA)
  • Shortlisted Nominee, “CITYSCAPE ARCHITECTURE AWARDS 2011” RESIDENTIAL BUILT CATEGORY, Dubai (UAE)
  • Winner, “20+10+X WORLD ARCHITECTURE AWARDS 2012”, 10th cycle Paris (France)
  • Shortlisted, “PREMIO ARCHITETTURA CITTA’ DI ODERZO”, XIII edition, Italy
+ Project facts

Title: BUTTERFLY HOUSE

Site: Gapyeong, South Korea
Construction: april – september 2010
Project: december 2009 – april 2010
Program: no. 2 apartments
Built Surface: 217 sq.m.
Footprint: 180 sq.m.

Architects: DONNER SORCINELLI ARCHITECTURE www.donner-sorcinelli.it
Design team: Luca Donner (team leader), Francesca Sorcinelli, Seong Bong Yun

Consultants:
Local Architect: Studio NakHyunJae, Nak-yong Choi
Works Manager: NR2, Jun-bo Sim
Construction Management: NR2, Sang-chun Lee

+ All images and drawings courtesy Donner Sorcinelli Architecture

Tags: , , ,

Category: Architecture, Residential

Comments (0)

Trackback URL | Comments RSS Feed

There are no comments yet. Why not be the first to speak your mind.

Comments are closed.