MZ House \ CHK Arquitectura

• December 9, 2012

Located in Valle de Bravo lake in Mexico, the project is located on a steep slope, and with boundaries irregular in its geometry.

Bordered by a brook of clear water and by the lake itself, at one very narrow end there is a bridge that provides the only access to the site; the remaining sides are limited by the vegetation of neighbouring constructions and by thick forest.

image 08 1000 pix 600x265 MZ House \ CHK Arquitectura

courtesy CHK Arquitectura, photo by Yoshihiro Koitani

Though blessed with beautiful views to the lake and to the brook, the site does not offer up these sights at first glance; they can only be seen from different levels of the terrain and through the surrounding forest. It is therefore necessary to locate the different functions of the programme in the more or less privileged zones, according to their importance.

image 20 1000 pix 600x733 MZ House \ CHK Arquitectura

courtesy CHK Arquitectura, photo by Yoshihiro Koitani

The programme is designed to provide the best views for the public spaces in a horizontal arrangement, and for the private quarters in a vertical disposition.

image 01 1000 pix 600x322 MZ House \ CHK Arquitectura

courtesy CHK Arquitectura, photo by Yoshihiro Koitani

The plastic expression of these volumes, how they are built, and the circulation among them are the theme through which the project expresses itself.

image 18 1000 pix 600x357 MZ House \ CHK Arquitectura

courtesy CHK Arquitectura, photo by Yoshihiro Koitani

The cuts and stalls on the terrain are resolved using walls of stone from the area. Other lighter elements are built from poured concrete or brick to divide spaces, and glass panelling is placed where the views so require. The flooring is a lightened concrete system over steel and wooden beams.

image 07 1000 pix 600x684 MZ House \ CHK Arquitectura

courtesy CHK Arquitectura, photo by Yoshihiro Koitani

The relation of the different spaces to the sometimes very massive terrain, as well as the views they provide (seeking transparency most of the time), give the project a complex interplay of weight and levity.

+ Project facts

MZ House
Valle de Bravo, Estado de Mexico, Mexico.

Designed in: 2009
Built in: 2010 to February 2012
Architect: Eduardo Hernandez Ch.
Interior Design: Eduardo Hernandez Ch.
Decoration: Gloria Cortina
Design team: Adrian Peña R., Ivan Caballero H., Cristian Olguin M.
Structural Engineering: Arturo Hernandez Toriz
Landscape Architecture: Kees Van Rooij
Contractor: Mexvisa / Juan Calderon. P. Olvera.
Photography: Yoshihiro Koitani
Renders: Daniel Ceceña
Constructed area: 780m²

+ All images and drawings courtesy CHK Arquitectura

Tags: , , ,

Category: Architecture, Residential, Selected

Comments (1)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. [...] by Eduardo Hernandez Ch, this project is located in Valle de Bravo lake in Mexico, the project is located on a steep slope, [...]