Dental Clinic \ Paulo Merlini

• March 3, 2013

Joao Morgado shared with us one of his architectural photography. Designed by Paulo Merlini, the project is a Dental Clinic located in Oporto, Portugal.

002 JM ClinicaDentaria PauloMerlini 600x238 Dental Clinic \ Paulo Merlini

courtesy Joao Morgado

The uncommon form, narrowness, vertical amplitude of the space and the two big glass façades placed on the main and back façade defined mainly the organization of the spaces. The reception and waiting room it’s characterized by a big white box that floats in the air playing with the vertical amplitude of the space.

004 JM ClinicaDentaria PauloMerlini 600x400 Dental Clinic \ Paulo Merlini

courtesy Joao Morgado

The interior of the box mimetizes the idea of being under a roof, giving the user a familiar sensation of comfort, and helping I’m to calm down before the treatment. From the “roof” a series of lamps float in the air, filling the space with light. The floating box stops the excessive light and consequent heat, coming from the main facade by the end of the day, on the other hand her big mass pushes the rest of the working spaces to the back façade. This receives a great sky light, with the ideal conditions for working.

011 JM ClinicaDentaria PauloMerlini 600x400 Dental Clinic \ Paulo Merlini

courtesy Joao Morgado

Under the stair a mirror wall creates the illusion of a broadest space solving the narrowing sensation that one could feel on entering the room.

016 JM ClinicaDentaria PauloMerlini 600x900 Dental Clinic \ Paulo Merlini

courtesy Joao Morgado

A very thin and elegant stair guides us to a resting/waiting room on the upper floor. Where we can find a window placed at feet level, this creates a strong visual relation with the ground floor letting us have a glance at the lamps from above. From the entrance perspective the window is a very important element, because it leads the eyes of the observer into a diagonal position. This movement of the head reinforces the importance of the box ceiling, and on the other hand brakes with the enclosure of the box giving the user the real notion of the all space.

012 JM ClinicaDentaria PauloMerlini 600x400 Dental Clinic \ Paulo Merlini

courtesy Joao Morgado

013 JM ClinicaDentaria PauloMerlini 600x900 Dental Clinic \ Paulo Merlini

courtesy Joao Morgado

On the stomatology room the user is placed facing a vegetation curtain. The idea is to create a distraction based on the movement of the leaves  so that the patient can focus on something else than the treatment itself, hopefully diminishing any unpleasant sensation caused by it.

014 JM ClinicaDentaria PauloMerlini 600x900 Dental Clinic \ Paulo Merlini

courtesy Joao Morgado

+ Project facts

Project: Dental Clinic
Designer
: Paulo Merlini
Location: Oporto, Portugal
Photograher: Joao Morgado – Architecture Photography

+ All images & drawing courtesy Paulo Merlini | photo by Joao Morgado

Tags: , , , , ,

Category: Interior

Comments (0)

Trackback URL | Comments RSS Feed

There are no comments yet. Why not be the first to speak your mind.

Comments are closed.