La Valentina Station \ David Baker + Partners

• March 22, 2013

For more than two decades, a high-crime light-rail stop at a toxic empty lot; now, a sustainable affordable housing development and new gateway to downtown.

DBP LaValentina Final sm 03 600x448 La Valentina Station \ David Baker + Partners

courtesy David Baker + Partners | photo by Bruce Damonte

This new affordable rental building remediates a toxic site, bolsters important local electrical and storm-water infrastructure, and brings compact transit oriented homes to a neglected area.

The project provides 63 affordable homes for local singles and families earning between 30 and 50% of area median income.

DBP LaValentina Final sm 06 600x448 La Valentina Station \ David Baker + Partners

courtesy David Baker + Partners | photo by Bruce Damonte

Taking a strong stand along the rail line, the building provides new neighborhood-serving spaces and puts eyes on the street with private balconies, an outdoor lobby and stair tower, and bridge ways that create views at all levels and on all sides of the site.

DBP LaValentina Final sm 026 600x448 La Valentina Station \ David Baker + Partners

courtesy David Baker + Partners | photo by Bruce Damonte

The street level facing the light-rail station is activated by new commercial space and a café. An open-air stair and bridge emphasizes walk-ability and social interaction. The building provides secure indoor and outdoor bicycle parking.

DBP LaValentina Final sm 02 600x884 La Valentina Station \ David Baker + Partners

courtesy David Baker + Partners | photo by Bruce Damonte

At ground level, a long span of glass, masked with a “bar-code” mural spelling the building name, illuminates the night sidewalk with a mellow glow while ensuring privacy for the community room inside.

DBP LaValentina Final sm 019 600x771 La Valentina Station \ David Baker + Partners

courtesy David Baker + Partners | photo by Bruce Damonte

The larger development includes this project – a high-density, 76 unit/acre property with a mix of housing types – located alongside a row of zero-net-energy townhomes by YHLA Architects. Community space and services for both projects are provided on this site.

DBP LaValentina Final sm 09 600x448 La Valentina Station \ David Baker + Partners

courtesy David Baker + Partners | photo by Bruce Damonte

The sustainable strategies for this project should be understood within the larger context of the whole development, which was planned to transform a high-crime, neglected site next to one of the most utilized transit stops in Sacramento into a diverse, high-density, transit-oriented, mixed-use gateway to the downtown area.

DBP LaValentina Final sm 021 600x447 La Valentina Station \ David Baker + Partners

courtesy David Baker + Partners | photo by Bruce Damonte

A series of complementary simple and readily available green strategies were employed to reduce the negative impacts of the building on the site, while enhancing measures that improve quality of life for residents.

DBP LaValentina Final sm 022 600x450 La Valentina Station \ David Baker + Partners

courtesy David Baker + Partners | photo by Bruce Damonte

Site constraints placed most units facing east and west, and heat gain was minimized by facing windows north and south around balconies, minimizing west-facing glazing, and allowing the cladding material to double as a sun shade. A 34 kW rooftop PV array provides a portion of common-area electricity. The project also features low-impact materials, including low-VOC interiors, permeable paving, and drought-tolerant landscaping.

Low-energy and low-maintenance technologies such as LED fixtures in the corridors and high-reflectance roofing contributed to the building exceeding Title 24 by 10%.

DBP LaValentina Final sm 029 600x450 La Valentina Station \ David Baker + Partners

courtesy David Baker + Partners

+ Project facts

Project: La Valentina Station

Architect: David Baker + Partners

Project Team
David Baker FAIA LEED AP
Peter MacKenzie AIA
Bradley Sugarman AIA LEED AP
Kevin Markarian AIA LEED AP

Location: Sacramento, California

Client: Domus Development

Date of occupancy: July 2012

Square footage: 67,356sf

Site area: 36,124sf

Construction cost: $14m

Contractor: Brown Construction

Consultants
STRUCTURAL ENGINEER Anderson Structural Group
CIVIL ENGINEER Cunningham Engineering
PLUMBING J.R. Pierce Plumbing Co, Inc.
ELECTRIC Barnum & Celillo Electric, Inc
MECHANICAL KC Engineering
BJ Heating & Air Conditioning
GEOTECHNICAL ENGINEER Raney Geotechnical Inc.
LANDSCAPE ARCHITECT Garth Ruffner Landscape Architect
LANDSCAPE CONSULTANT Fletcher Studio

Key materials
Azek Siding
Cor-Ten Steel
Boardform concrete
Stucco
Tot Turf

Software used: Revit

Awards: “Best Infill Project of 2011-12”, Sacramento Business Journal

Photographer: Bruce Damonte

+ All images & drawings courtesy David Baker + Partners | photo by Bruce Damonte

Tags: ,

Category: Architecture, Residential

Comments (0)

Trackback URL | Comments RSS Feed

There are no comments yet. Why not be the first to speak your mind.

Comments are closed.