Hoover Pavilion Renovation by Tom Eliot Fisch

• April 4, 2013

stanford 1 600x450 Hoover Pavilion Renovation by Tom Eliot Fisch

courtesy Bruce Damonte

Hoover Pavilion first opened as Palo Alto Hospital in 1931 and was expanded in 1939. Stanford University operated the hospital for the city until taking over ownership in 1959, renaming it Hoover Pavilion and converting it to house medical offices. Designed in the Art Deco style, the 85,000-square-foot building features ziggurat massing with four-story wings and five- and six-story towers. As part of the renovation and expansion of the Stanford University Medical Center, the university sought to restore the exterior while adapting the interior to accommodate state-of-the-art medical clinics and offices.

stanford 2 600x800 Hoover Pavilion Renovation by Tom Eliot Fisch

courtesy Bruce Damonte

The original hospital, constructed in accordance with the principles that Florence Nightingale developed to control infection, was broken into small wards, each with its own support facilities to minimize contagion. The design team had to address an inflexible concrete structure, low floor-to-floor heights, lack of centralized air conditioning, a double-loaded corridor through the middle of the narrow floor plate, and placement of structural columns at the building’s center.

Most of the historic interior had already been gutted in prior renovations, so it was possible to demolish existing interior walls and reconfigure the interiors while still meeting the Secretary of Interior’s Standards for the Treatment of Historic Properties. To carve out deeper floor plates, the design team eliminated the central corridor, placing circulation along the side of the building instead, allowing it to receive plenty of daylight via triple-height windows. The new corridor doubles in width at intervals in order to serve as a waiting area. Mechanical systems were collected into the middle of the floor plate and concealed in a dropped ceiling, enabling the public circulation area to have high ceilings.

stanford 5 600x442 Hoover Pavilion Renovation by Tom Eliot Fisch

courtesy Bruce Damonte

Because the resulting floor plate was still atypically narrow, the design team modified the standard medical module’s sequence of waiting area, check-in station, diagnostic and treatment areas, and physician offices; the waiting rooms were compressed in size, with benches added to the hallway for supplemental seating, and the physician offices were not embedded within the clinic, although they are on the same floor. Designed in accordance with Stanford University Medical Center’s state-of-the-art scheduling system, which schedules a smaller number of patients at a time to facilitate near-on-time delivery of care, the building did not need to devote as much space to waiting areas as is typical, and the café, library, and lobby provide additional spaces to wait.

stanford 6 600x400 Hoover Pavilion Renovation by Tom Eliot Fisch

courtesy Bruce Damonte

The new interior walls incorporate motifs found on the historic Art Deco exterior. The design team varied materials to create a noninstitutional feel, delineate intimate neighborhoods, and give each space its own identity, with changes to ceiling patterns and carpet color and texture.

The exterior and most windows were restored; windows that had deteriorated were replaced with new matching ones. A replica of the original iron finial was returned to the top of the highest tower. The renovation met California Green Building Code Tier 1 standards, employing sustainable strategies such as high-efficiency lighting, natural light, and recyclable materials.

stanford s4 Hoover Pavilion Renovation by Tom Eliot Fisch

courtesy Tom Eliot Fisch

+ Project facts

Consulting Historic Architect
Page & Turnbull

Architect
Tom Eliot Fisch

Tom Eliot Fisch Project Team
Bobbie Fisch, CID, LEED AP – Co-Principal
Alyosha Verzhbinsky, AIA – Co-Principal
David Ko
Louise Louie
Ellen Nystrom
Nicole Forsberg
Karen Nealon
Kacper Bigosinski
Adriane Colby
Marlon Cruz
Breck Polley
Alex Stewart
Stephen Simon

Location
Stanford, CA

Client
Stanford Hospital & Clinics

Date of occupancy
December 2012

Gross square footage
85,000 gsf

Site area
8 acres (Excludes the sub-station, includes all improvements associated with the garage and MOB)

Construction cost
$30 million

Contractor
Vance Brown Builders

Consultants
Structural Engineers – Degenkolb
Mechanical/Plumbing/ElectricalEngineers – Mazetti Nash Lipsey Burch
Acoustical Engineers – Charls M Salter & Associates
A/V Consultants – TEECOM
Lighting Design – Architecture + Light
Historic Preservation Architects – Page & Turnbull
Landscape Architects – Bellinger Foster Steinmetz Landscape Architects
Civil Engineers – Sandis

Key materials
Cherry Wood (casework, ceiling, column cladding) – Quality Casework
Bronze – Quality Casework
Glass – Frit Glass
Terrazzo Tile – DalTile
Carpet Tile – Shaw
Quartz Countertops – Dupont, Cambria, LG
Resin Panels – Knoll Imago
Shades – MechoShade
Shutters – Polytec
Acoustic Ceiling Panels – Techstyle
Fluted Column enclosures – GFRG

Software used
Revit 2010 and Adobe Photoshop

Photographer credit
Bruce Damonte

+ All images and drawings courtesy Tom Eliot Fisch | photo by Bruce Damonte

Tags: , , ,

Category: Architecture, Education

Comments (0)

Trackback URL | Comments RSS Feed

There are no comments yet. Why not be the first to speak your mind.

Comments are closed.