Private House in Viseu \ BAU.UAU ARQUITECTURA

• April 12, 2013

20121026 ARQ MONTOYA 066 600x400 Private House in Viseu \ BAU.UAU ARQUITECTURA

courtesy BAU.UAU ARQUITECTUR, photo by Ivo Tavares Studio

BAU.UAU ARQUITECTURA has completed a private house in Viseu, Portugal.

The conditions are similar: the limits of the intervention are defined by the exterior walls and by the sloping planes of the roof, the accesses are defined by the two existing stairways, the solar orientations are brought to the interior by the existing openings of the windows.

20121026 ARQ MONTOYA 059 600x692 Private House in Viseu \ BAU.UAU ARQUITECTURA

courtesy BAU.UAU ARQUITECTUR, photo by Ivo Tavares Studio

20121026 ARQ MONTOYA 130 600x765 Private House in Viseu \ BAU.UAU ARQUITECTURA

courtesy BAU.UAU ARQUITECTUR, photo by Ivo Tavares Studio

The solar exposition was determinant in the distribution of the program (as it uses to be in our projects of new buildings): the localization of the living room was solved on the end of the volume, getting advantage of the existing windows in the three walls, one turned to east, two in the biggest wall turned to south and another turned to west, and also appropriating all the height towards the intersection of the inclined plans of the ceiling crossed by wooden supporting beams. The maximum height of the volume is announced on the top of the main stairway, where the tiles dematerialize in order to give light from the zenith to the entrance and to the access of the attic. In the attic there’s a bedroom and a bathroom for guests, a polyvalent room and a balcony over the living room, touching the wooden beams.

20121026 ARQ MONTOYA 086 600x900 Private House in Viseu \ BAU.UAU ARQUITECTURA

courtesy BAU.UAU ARQUITECTUR, photo by Ivo Tavares Studio

In the lower level a curved volume organizes around itself all the compartments, dividing the more private circulations from the most public ones of the house: the living room where it offers a bookshelf, the bedrooms turned to east, the kitchen to west, and it creates a leftover space to be used without script or as a dinning room when contaminated by the kitchen which is contiguous. This round volume hosts in its interior the bathroom. Its exterior is lined by wooden battens painted on one side with the noble functions of induction and reflection of the movement that creates and a constant reference for who lives in this house.

+ Project facts

Architects: Cristina Emília Silva & Alberto Montoya / BAU.UAU ARQUITECTURA (www.bauuauarquitectura.carbonmade.com )
Date of project: January 2011 / July 2011
Date of construction: September 2011 / October 2012
Built Area: 220 m²
Location : Viseu, Portugal
Contractor: ALP Construções
Photographs: ITS – Ivo Tavares Studio (www.ivotavares.net)

+ All images and drawings courtesy BAU.UAU ARQUITECTURA

Tags: , , ,

Category: Interior

Comments (0)

Trackback URL | Comments RSS Feed

There are no comments yet. Why not be the first to speak your mind.

Comments are closed.