House in Tamatsu \ Ido, Kenji Architectural Studio

• May 29, 2013

Ido, Kenji Architectural Studio recently has completed the house for 4 members of a family with two kids.

Yohei Sasakura Kenji35 600x815 House in Tamatsu \ Ido, Kenji Architectural Studio

image © Yohei Sasakura

The house is placed at urban district and a small plot of only 43.21sqm in Osaka, Japan. Around the site is the mixed-use area where small houses, small factories, and small office buildings coexist together without any harmony.

Yohei Sasakura Kenji41 600x396 House in Tamatsu \ Ido, Kenji Architectural Studio

image © Yohei Sasakura

The client’s former house, which stood at this site, was a wooden two-story house. The adjacent sites were close and natural light didn’t enter into the old house. Therefore the client requested the family room (living area, dining area and kitchen) to be as large as possible without pillars or road-bearing walls, and that natural light that comes into the house, especially into the family room.

First, since the site was narrow, the volume of the building took up as much of the site as possible.

Yohei Sasakura Kenji18 600x850 House in Tamatsu \ Ido, Kenji Architectural Studio

image © Yohei Sasakura

According to the lifestyle of the client, the bedroom of the couple and wet areas were placed in the ground floor, the family room was placed in the first floor, the rooms of children were placed in the second floor and the terrace was placed on the roof. For a structural reason, the large openings were not able to open out on the road side of the first floor of the building. So, I rotated the volume of the second floor 14 degrees for the axis of the building, and interstitial spaces between the rotated wall and the outer wall of the building became voids. The skylight was set up in the upside of the void, and is intended to allow natural light to drop on the family room of the first floor.

Yohei Sasakura Kenji07 600x907 House in Tamatsu \ Ido, Kenji Architectural Studio

image © Yohei Sasakura

Moreover, one of two walls rotated 14 degrees on the plan of the second floor is also inclined to the verticality, and the part which overlaps with stairs is turned up, and has become like origami or a facet. This inclined wall frees people’s feeling by deviation from the norm, simultaneously the sense of touch of the degree of inclination and the light to reflect of that inclination cause a new physical sense.

Yohei Sasakura Kenji12 600x929 House in Tamatsu \ Ido, Kenji Architectural Studio

image © Yohei Sasakura

Yohei Sasakura Kenji11 600x907 House in Tamatsu \ Ido, Kenji Architectural Studio

image © Yohei Sasakura

The building’s white box is completely different from the building of the neighborhood. It is the appearance which the cylindrical volume of the second floor rotated 14 degrees penetrates into the building. Box-shaped cantilevered stairs are floating in the void.

House in Tamatsu drawings 600x344 House in Tamatsu \ Ido, Kenji Architectural Studio

drawings courtesy Kenji Ido / Ido, Kenji Architectural Studio

+ Project facts

Project Name: House in Tamatsu
Use: residence
Site: Osaka, Japan
Architect : Kenji Ido / Ido, Kenji Architectural Studio
Design period : March. 2011 – February. 2012
Construction period : March. 2012 – July. 2012
Structural engineer : Masakazu Taguchi / Taguchi Atelier Planning Structure
Structure system: timber construction
Total floor area : 94.46 sqm.
building area : 32.75 sqm.
Plot area : 43.21sqm.
Building scale: 3 storeys
Photography :  Yohei Sasakura

+ About Kenji Ido

Kenji Ido
1972: Born in Wakayama Prefecture, Japan
1995: Graduated Kobe University, depertment of architecture
1997: Graduated from Kobe University with M.Architecture Degree
2003 Established Ido,Kenji Architectural Studio in Osaka,Japan

Ido,Kenji Architectural Studio
Rm. 501, Toukaishoubu Bldg 1-2-15 koudu
chuou-ku, osaka-shi, osaka 542-0072 Japan

tel/fax +81-6-6761-1159
mail info@kenjiido.com
website http://kenjiido.com/
Book Diary http://kenjiido.com/bookdiary/

+ All drawings courtesy Kenji Ido / Ido, Kenji Architectural Studio, photo © Yohei Sasakura

Tags: , ,

Category: Architecture, House

Comments (0)

Trackback URL | Comments RSS Feed

There are no comments yet. Why not be the first to speak your mind.

Comments are closed.