Fagerström House \ Claesson Koivisto Rune Architects

• June 16, 2013

Claesson Koivisto Rune Architects recently has completed the Fagerström House in Edsviken, Sollentuna, Sweden. A curved L-shaped house with a distinctive facade colour. The vertical boards are painted in different Falun red shades and the inspiration for the color mixture was taken from the Swedish children’s book “Where’s the Tall Uncle’s Hat?”.

Fagerstrom House Claesson Koivisto Rune 021 600x857 Fagerström House \ Claesson Koivisto Rune Architects

courtesy Claesson Koivisto Rune Architects, photo by Åke E:son Lindman

Fagerstrom House Claesson Koivisto Rune 017 600x857 Fagerström House \ Claesson Koivisto Rune Architects

courtesy Claesson Koivisto Rune Architects, photo by Åke E:son Lindman

Fagerstrom House Claesson Koivisto Rune 013 600x857 Fagerström House \ Claesson Koivisto Rune Architects

courtesy Claesson Koivisto Rune Architects, photo by Åke E:son Lindman

Fagerstrom House Claesson Koivisto Rune 061 600x857 Fagerström House \ Claesson Koivisto Rune Architects

courtesy Claesson Koivisto Rune Architects, photo by Åke E:son Lindman

Fagerstrom House Claesson Koivisto Rune 001 600x857 Fagerström House \ Claesson Koivisto Rune Architects

courtesy Claesson Koivisto Rune Architects, photo by Åke E:son Lindman

+ Project statement from Claesson Koivisto Rune Architects

The client had split his garden city plot in two and moved the old house to the one. The other had a more embedded position, including a big old oak tree in the middle.

The gross building allowance had to be fully exploited in order to create a large enough home for the growing family. The stipulated distance to the property line of course limited the positioning from the sides, while the desire to preserve the old oak tree blocked the middle.

The curved L-shape stems completely out of the zoning regulations. The actual bend gives the house an interior spatial flow that would have been broken if we’d chosen a sharp corner. The curving of course also makes for an iconic and sculptural exterior – something that the client specifically requested.

Another distinctive feature is the facade colour. Vertical boards are painted in different Falun red shades. An irregular transition from ocher (wide boards) to dark red (narrow boards) happens from the bedroom end to the living room end. The inspiration for the colour mixture was taken from the Swedish children’s book ‘Where’s the Tall Uncle’s Hat? ‘.

The house has two floors in its tall end. That’s where you find bedrooms etcetera. In the second lower end, the upper floor terminates with a balcony facing the interior living room with its high ceilings. The roof has a diagonal, pitch; from one end to the other and also backwards. This skews the house’s gables but also makes for the constant changing of room geometry as one moves through the house.

The house’s waistline houses the kitchen and, behind a bookcase, stairs. The kitchen thus is very much open while the stairs up to the more private spaces are more to the side. With its slow climb, the stairs gives a you a feeling of ‘proceeding’ rather than walking between levels.

All openings / glazing is carefully placed so that visibility from neighbours is avoided. This also creates a feeling that the house is located in a place far more sparsely populated than the area in reality is. As if it was just the house and the outdoors.

Instead of a larger number of conventional windows, the remaining placements are generously glazed. For example, the living room is completely glazed toward a conservatory. As an outside extension of the living room.

The entrance floor is made of Carrara marble. The tiles are laid perpendicular to the main facade, even where the room bends (like a fan). An integrated blood-red bookcase and staircase flows into an equally blood-red wood floor upstairs. The bathrooms are tiled (floor, walls and ceiling) with different patterns from Marrakech Design’s collection by Claesson Koivisto Rune.

We thought of the house as if it designed itself; that it was neither particularly strange or extreme. But everyone else evidently did not agree. When the house was finished or nearly finished three cars drove into the concrete blocks placed on the street right outside to prevent high speed in the area. Three drivers, three different occasions, who could not keep their eyes on the road.

+ Project facts

Fagerström House
Location: Edsviken, Sollentuna, Sweden
Architect: Claesson Koivisto Rune Architects
Project group: Mårten Claesson, Eero Koivisto, Ola Rune, Lotti Engstrand
Building area: 270 m2
Built: 2012
Client: Fagerström family
Builder: Komponent Byggen AB
Construction: Wood
Photo credits: Åke E:son Lindman

+ All images and drawings courtesy Claesson Koivisto Rune Architects \ photo by Åke E:son Lindman

Tags: , , ,

Category: Architecture, House

Comments (0)

Trackback URL | Comments RSS Feed

There are no comments yet. Why not be the first to speak your mind.

Comments are closed.