3XN wins university building in Stuttgart, Germany

• July 9, 2013

3XN wins university building in Stuttgart, Germany. 3XN’s vision to create an open, inspiring and social learning environment for a new technical faculty wins competition with 25 entries.

Transparency and communication have been key concepts… which is designed as a “vertical campus” to support the university’s goals of self-awareness, innovation, functionality and profitability.

3XN

Stuttgart 3XN e1974d 3XN EXTERIOR FINAL 600x591 3XN wins university building in Stuttgart, Germany

courtesy 3XN

Stuttgart 3XN INTERIOR FINAL 600x360 3XN wins university building in Stuttgart, Germany

courtesy 3XN

Stuttgart 3XN ele 600x79 3XN wins university building in Stuttgart, Germany

courtesy 3XN

Stuttgart 3XN section 1 200small 600x123 3XN wins university building in Stuttgart, Germany

courtesy 3XN

Stuttgart 3XN grd 600x424 3XN wins university building in Stuttgart, Germany

courtesy 3XN

Stuttgart 3XN 1floor 1 200 600x424 3XN wins university building in Stuttgart, Germany

courtesy 3XN

+ Project description from 3XN

It is the ambition that the new building for the technical faculty of the German university Duale Hochschule Baden-Württemberg (DHBW) is to be a lighthouse project for academic learning – an innovative and productive learning environment in which students, teachers and industry representatives can meet.

Transparency and communication have been key concepts in 3XN’s winning project, which is designed as a “vertical campus” to support the university’s goals of self-awareness, innovation, functionality and profitability. The future-oriented faculty building symbiotically gathers a number of institutions that until now have been scattered around Stuttgart.

The building is located close to Stuttgart city centre in an area characterized by a variety of universities and educational institutions, residential buildings and green spaces, giving potential for the building to support a rich and active urban life. The building enhances this potential by leaving room for new urban spaces in the form of three squares, which e.g. will allow the university café to have an outdoor dining area.

The pentagonal building has an open and transparent facade divided into a number of horizontal bands, which have been split thus marking the main entrances and producing cantilevers and both open and covered terrace. This feature gives the building identity and a sculptural expression.

The central atrium in the building’s core has a number of functions: it is a social meeting place, which also ease orientation and wayfinding for the building’s users and visitors. Along with the spiral staircase that goes all the way to the top floor, the atrium further creates vertical communication between all levels and functions.

An important element for social interaction is the “bridge” – a connecting element for all three main entrances, which because of its central location also can be used as a general passage.

The room division of the individual floors is designed in order to ensure that each room has as many applications as possible and can be used across the various disciplines being taught. Several spaces facing the atrium have been left open to ensure informal and social meeting spaces.

+ Project facts

Address: Hegelstraße, 70174 Stuttgart, Germany
Client: The Federal State of Baden-Württemberg, Vermögen und Bau, Amt Schwäbisch Gmünd
Function: University building
Gross Floor Area: 25,000 m2 / Net floor Area: 15,000 m2
Capacity: 2,500 students
Budget: 57,000,000€

+ All images and drawings courtesy 3XN

Tags: , , ,

Category: Architecture, Education

Comments (0)

Trackback URL | Comments RSS Feed

There are no comments yet. Why not be the first to speak your mind.

Comments are closed.