House in Kamoshima \ Naoko Horibe

• July 23, 2013

With its simple arced shape echoing the shape of the property and its charred cedar exterior similar to that found throughout the neighborhood, this residence blends seamlessly into its surroundings of peaceful rice fields, temples, and shrines. The kitchen sits in the very center of the home with a clear view of the living room, tatami space, and, across the courtyard, all of the other rooms. The layout allows the residents to keep an eye on their small children no matter where in the house they are. Because all the rooms face onto the courtyard, they are flooded with light and fresh air without being exposure to passersby outside.

kamoshima Naoko Horibe 01 600x477 House in Kamoshima \ Naoko Horibe

courtesy Kaori Ichikawa

kamoshima Naoko Horibe 03 600x787 House in Kamoshima \ Naoko Horibe

courtesy Kaori Ichikawa

kamoshima Naoko Horibe 04 600x754 House in Kamoshima \ Naoko Horibe

courtesy Kaori Ichikawa

kamoshima Naoko Horibe 05 600x754 House in Kamoshima \ Naoko Horibe

courtesy Kaori Ichikawa

+ Project facts

Design to completion: April 2011-September 2012
Location:  Yoshinogawa-Shi, Tokushima
Primary usage: Residence
Structure: wooden construction, single story above ground
Family structure: Couple with two children
Site area: 625.12 m2
Building area: 104.51 m2
Total floor space: 92.91 m2

Architect: Naoko Horibe
Photographer: Kaori Ichikawa

+ All images and drawings courtesy Naoko Horibe \ photo by Kaori Ichikawa

Tags: ,

Category: Architecture, House