House in Naruto \ Naoko Horibe

• July 23, 2013

Designed by Japanese architect Naoko Horibe. The property where this residence stands is occasionally flooded during heavy rains. The clients requested a design that dealt with the problem, as well as providing security, privacy, good natural light and air circulation, and a space that their children could run around in. In response the architect proposed locating a large courtyard in the center of the house that would let in light and air without sacrificing privacy. Taking the flood risk into consideration, the foundation and floor are fairly high. The rooms are linked in a loop around the central courtyard, creating a space where the kids can run around and around.

naruto Naoko Horibe 01 600x477 House in Naruto \ Naoko Horibe

courtesy Kaori Ichikawa

naruto Naoko Horibe 06 600x477 House in Naruto \ Naoko Horibe

courtesy Kaori Ichikawa

naruto Naoko Horibe 03 600x757 House in Naruto \ Naoko Horibe

courtesy Kaori Ichikawa

naruto Naoko Horibe 15 600x752 House in Naruto \ Naoko Horibe

courtesy Kaori Ichikawa

naruto Naoko Horibe 05 600x754 House in Naruto \ Naoko Horibe

courtesy Kaori Ichikawa

naruto Naoko Horibe 11 600x762 House in Naruto \ Naoko Horibe

courtesy Kaori Ichikawa

+ Project facts

Design to completion: August 2011-November 2012
Location: Naruto-Shi, Tokushima
Primary usage: Residence
Structure: wooden construction, single story above ground
Family structure: Couple with two children
Site area: 295.93 m2
Building area: 124.28 m2
Total floor space: 105.46 m2

Architect: Naoko Horibe
Photographer: Kaori Ichikawa

+ All images and drawings courtesy Naoko Horibe \ photo by Kaori Ichikawa

Tags: , , ,

Category: Architecture, House

Comments (1)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. [...] world-architects gooood DesignMilk mooponto selectism stylesos ArchDaily Maximiliano Villegas plusMOOD [...]