Dogsalon in Oita \ Naoko Horibe

• August 29, 2013

Located on a long, thin lot surrounded by rice fields, this combined residence and dog salon has a symbolic shape that turns the building itself into a sign for the business. The dog salon occupies the part of the building adjacent to the main road, with bathrooms and kitchen in the center so as to be easily accessed from both the shop and the residence, while the family’s relaxation space? the living and dining room? is located further towards the back. Because the line of sight extends unbroken from the shop entrance back through the garden, the space feels larger than it actually is. The architects kept both cost and space under control with features such as concrete floors and plywood ceilings, while still creating a relaxed, open home.

usa 24 600x400 Dogsalon in Oita \ Naoko Horibe

courtesy Naoko Horibe, photo by Yuko Tada

usa 08 600x400 Dogsalon in Oita \ Naoko Horibe

courtesy Naoko Horibe, photo by Yuko Tada

usa 20 600x898 Dogsalon in Oita \ Naoko Horibe

courtesy Naoko Horibe, photo by Yuko Tada

usa 16 600x400 Dogsalon in Oita \ Naoko Horibe

courtesy Naoko Horibe, photo by Yuko Tada

+ Project facts

Design to completion: September 2010-October 2012
Location: Usa-Shi, Oita
Primary usage: Residence and dogsalon
Structure: wooden construction, single story above ground
Family structure: Mother with a child
Site area: 325.41 m2
Building area: 66.25 m2
Total floor space: 66.25 m2

Architect: Naoko Horibe
Photographer: Yuko Tada

+ All images and drawings courtesy Naoko Horibe, photo by Yuko Tada

Tags: ,

Category: Architecture, Residential

Comments (1)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. [...] ??????? dezeen paperblog archdaily socializarq nicholassocrates design(dot)fr gooood plusmood [...]