House in Crouch End \ LLI Design

• August 13, 2013

LLI Design 600x293 House in Crouch End \ LLI Design

courtesy LLI Design

The owners recently purchased a new build 3000 sq foot townhouse in Crouch End, North London enjoying views towards historic Alexander Palace. The house boasts a magnificent ground floor double volume space. The first floor living room overlooks the kitchen dining area below and is linked via glass balustraded feature staircase, the rear exterior double volume face is glazed to bring a sense of the outside in.

With such an airy environment it was important to maintain the drama of the space whilst bringing a human dimension by adding comfort and well scaled furniture so that the space did not feel or appear too overwhelming. LLI Design’s input at the build stage helped make this space warm and welcoming whilst emphasisng and maximising the drama.

LLI Design0 600x915 House in Crouch End \ LLI Design

courtesy LLI Design

On the ground floor, LLI Design decided to keep the kitchen area to the back of the open plan room – so it wasn’t visible from above. The kitchen included a central island – with views to the garden so cooking and socialising could combine. A dramatic contemporary chandelier spirals past the first floor living area down towards the ground floor dining area, again helping to visually join both areas together.

LLI Design2 600x375 House in Crouch End \ LLI Design

courtesy LLI Design

Sleek large format tiles were selected for the whole of the ground floor, including the outside terrace to help visually expand the area, and to emphasise the feeling of the outside-in.

LLI Design4 600x398 House in Crouch End \ LLI Design

courtesy LLI Design

LLI Design11 600x398 House in Crouch End \ LLI Design

courtesy LLI Design

Lacquered furniture choices along with Bertoia dining chairs contrast nicely with the neutral tones of the kitchen and TV area.

As with any open plan space zoned lighting is key to achieving the right mood, this is even more relevant when dealing with double volume spaces. LLI designed an Intelligent Lighting scheme which included the external lighting so that at night the same indoor / outdoor feeling would prevail.

Interior Design – LLI Design – http://llidesign.co.uk

LLI Design plan 600x400 House in Crouch End \ LLI Design

courtesy LLI Design

 

Tags: ,

Category: Architecture, House

Comments (0)

Trackback URL | Comments RSS Feed

There are no comments yet. Why not be the first to speak your mind.

Comments are closed.