American Tower \ SPACE

• September 7, 2013

Inspired by the geometry of telecommunication antennas, we created the volumes of the spaces: unplumb walls that play with the depths in the circulation areas and bring to mind the guy cables used in the towers.

space AmericanTower 02 600x782 American Tower \ SPACE

courtesy Paul Czitrom

The project was developed into two levels over a former commercial building. It comprises 3,500 sqm of offices and 900 sqm of terrace. We incorporated to the design some existing elements like apparent concrete ceilings, polished concrete flooring and arabescato marble, in order to create a sense of history and belonging to the former space. Low-height furniture that promotes collaboration, branding that represents the DNA of the company, and corporate colors complement the space.

space AmericanTower 01 600x632 American Tower \ SPACE

courtesy Paul Czitrom

space AmericanTower 05 600x523 American Tower \ SPACE

courtesy Paul Czitrom

The inclination of the walls, the intersecting of the drop ceiling volumes and the ceiling lighters, and the carpet patterns all together create an atmosphere with an interesting geometric play that evokes an industrial space. The private spaces and meeting rooms are located along the blind walls of the facades in order to let the maximum natural light into the workspace, as well as to expand the views towards the outside.

space AmericanTower 06 600x778 American Tower \ SPACE

courtesy Paul Czitrom

A large glass facade allows the terrace to dialogue directly with the interior. A play of volumes was created by setting mesh wooden boxes that are interconnected through diagonal walkways, which give the space fluidity and movement. Two shade sails were placed to control temperature and sunlight exposure.

space AmericanTower 04 600x778 American Tower \ SPACE

courtesy Paul Czitrom

+ Project facts

NAME OF THE PROJECT:
American Tower

ARCHITECTURAL DESIGN:
SPACE
Juan Carlos Baumgartner
Gabriel Téllez

DESIGN TEAM:
Luis Pablo del Rincón
Luis Monroy
Yuri Rodríguez
Francisco Montoya

LIGHTING:
Luz en Arquitectura

DATE:
September 2012 – Enero 2013

CONSTRUCTOR:
GA & A

FURNISHINGS:
Herman Miller
Moblity

LOCATION:
Los Morales, México City

AREA:
37,675 sqf

PHOTOGRAPHY:
Paul Czitrom

+ All images courtesy Paul Czitrom

Tags: , , ,

Category: Interior

Comments (0)

Trackback URL | Comments RSS Feed

There are no comments yet. Why not be the first to speak your mind.

Comments are closed.