House in Mosteiro \ Arquitectos Matos

• September 2, 2013

Joao Morgado shared with us his recently photography of the house in Mosteiro.  The house is located on the outskirts of Santa Maria da Feira, surrounded by a diffuse and changing landscape.

JM CasaMosteiro 157 600x400 House in Mosteiro \ Arquitectos Matos

courtesy Joao Morgado

The concept of the project comes from the combined interpretation of the functional program of a single-family house with the specific premises of the clients, as from the study of the characteristics of the lot and its surroundings and morphological conditions.

JM CasaMosteiro 010 600x400 House in Mosteiro \ Arquitectos Matos

courtesy Joao Morgado

The house is organized in a single floor around a central courtyard, facing South and West, protected from the street on the North side.

JM CasaMosteiro 137 600x400 House in Mosteiro \ Arquitectos Matos

Shaped as an “L”, it is divided in two parts – a longitudinal volume organized the service areas and the leisure zone, while the bedrooms are located in the shorter volume, transversal to the lot. An additional volume, a storage room placed in the limit of the terrain, accurately defines the central courtyard.

Access to the house is made from the east side, by a ramp that serves as a transition between the level of the street and the main and service entrances.

JM CasaMosteiro 167 600x400 House in Mosteiro \ Arquitectos Matos

courtesy Joao Morgado

At the intersection of the two volumes of the L, a void announces the main entrance, that inward, through its transparency, reveals the central courtyard and leads to the different areas of the house.

The interior spaces are directly associated to the patio, though protected by the porch, that externally unifies the different areas of the house as intensifies the daily experiences of the family.

The living room is an ample space, where the dining and living areas are commonly organized, spatially extending to the outdoor through natural light.

JM CasaMosteiro 119 600x400 House in Mosteiro \ Arquitectos Matos

courtesy Joao Morgado

The volume, simple and compact, is coated by an opaque ventilated façade made of prefabricated black textured concrete panels on its public surfaces, whilst its interior walls, facing the private patio, are fully open through their transparency.

The background scenery of the courtyard and garden is framed by the “memory wall”, built out of stones from the demolition of pre-existence.

JM CasaMosteiro 069 600x400 House in Mosteiro \ Arquitectos Matos

courtesy Joao Morgado

+ Project facts

Designation | CASA DE MOSTEIRÔ
Location | SANTA MARIA DA FEIRA, PORTUGAL
Project | 2008 – 2009
Construction | 2010 – 2012
Client | PRIVADO . PRIVATE
Architecture | ARQUITECTOS MATOS (RICARDO MATOS . NUNO MATOS)
Co-author | LUÍS LOUREIRO
Architecture Collaboration | HUGO GOMES
Photography | JOÃO MORGADO

+ All images and drawings courtesy ARQUITECTOS MATOS, photo by JOÃO MORGADO

Tags: , , , ,

Category: Architecture

Comments (0)

Trackback URL | Comments RSS Feed

There are no comments yet. Why not be the first to speak your mind.

Comments are closed.