SSST University Interior \ Firma d.o.o.

• September 11, 2013

Interior of the SSST University (Sarajevo School of Science and Technology) expresses our idea of balancing between institutional character of the building’s exterior, on one hand, and students’ requirements for a stimulating learning atmosphere, on the other. Our principle goal was to create an identity that is inspiring and dynamic, but at the same time elegant and serious. We were looking for universal solutions that would allow great flexibility and could respond perfectly to different learning and teaching expectations.

MG 7312 600x353 SSST University Interior \ Firma d.o.o.

courtesy Firma d.o.o., photo by Dzenat Drekovic

MG 7337 600x377 SSST University Interior \ Firma d.o.o.

courtesy Firma d.o.o., photo by Dzenat Drekovic

Since the university building is located in one of the greenest neighborhoods in Sarajevo, one of the main design imperatives was to establish a fluid connection between outside and inside, as well to integrate common areas and classrooms. The student activity on the inside is clearly displayed on the outside through large windows. Transparent entrance lobby stimulates interaction with the surroundings, maximizing light and creating a visually attractive focal point. Building combines an interdisciplinary array of auditoriums, classrooms, laboratories, offices and wide variety of break-out areas. Two four-story atriums link different areas visually and physically giving each floor’s lobby access to daylight. The design of the cafeteria on the top floor follows the same logic and employs the same materials that have been used throughout other common areas, yet allowing some informality in the use of the space. The staircase in the centre of the floor divides the space into two separate zones: a small bar opens towards the landscaping on the west, while larger cafeteria space, connected to the roof terrace, has been thought to offer a calm atmosphere where it is possible to brainstorm new ideas or simply relax. The design pattern of the roof terrace consists of stripes applied to concrete paving and serves to give rhythm to the formal terrace layout. This theme translates into the interior of the cafeteria, with a focus on simple forms and elements of furniture, especially custom-designed benches and series of mirror stripes on the walls.

MG 7683 600x335 SSST University Interior \ Firma d.o.o.

courtesy Firma d.o.o., photo by Dzenat Drekovic

MG 7772 600x401 SSST University Interior \ Firma d.o.o.

courtesy Firma d.o.o., photo by Dzenat Drekovic

The selection of materials was based on the idea of contrast between the natural wood finishes with neutral, white and grey surfaces. One of the main aims of the project was to create a sense of unity in the common areas and to enlarge the space through reflective surfaces. This was achieved by multiplying mirror surfaces, thus creating a sense of unity and blurring the boundary between different zones. Furthermore, the entire space was enriched by famous quotes applied to the walls in order to create a stimulating learning atmosphere even outside of the classroom. The quotes have been disposed in asymmetrical configurations throughout the building forming dynamic graphic patterns.

MG 7596 600x372 SSST University Interior \ Firma d.o.o.

courtesy Firma d.o.o., photo by Dzenat Drekovic

MG 7641 600x401 SSST University Interior \ Firma d.o.o.

courtesy Firma d.o.o., photo by Dzenat Drekovic

+ Project facts

SSST UNIVERSITY INTERIOR
Architects: Firma d.o.o.
Location: Sarajevo, Bosnia and Herzegovina
Client: Sarajevo School of Science and Technology
Designers: Nermina Zagora, Dina Samic
Collaborators: Adis Kurtalic, Vedrana Mujezinovic
Project area: 10,000 sqm
Project Year: 2011 – 2012
Photographs: Dzenat Drekovic

+ All images courtesy Firma d.o.o.

Tags: ,

Category: Education, Interior

Comments (0)

Trackback URL | Comments RSS Feed

There are no comments yet. Why not be the first to speak your mind.

Comments are closed.