The Collins Bar \ Woods Bagot

• September 14, 2013

The Collins Bar inspired by the classic outline of a tailored suit Woods Bagot’s design for The Collins Bar in Adelaide is both modern and classic.

Woods Bagot has blurred the line between expectation and tradition with new signature cocktail bar The Collins. The bar re-establishes an important venue on the ground floor of the Hilton Hotel, reinvigorating a prominent corner of Victoria Square in the heart of Adelaide.

5 50 1493 N9 woods bagot Collins 600x400 The Collins Bar \ Woods Bagot

courtesy Woods Bagot

Opening up the corner of the building was a key site challenge. Lift-up glazed doors were installed to open up the bar to the street and welcome passing patrons. The space is divided into two distinct areas: a bright active daytime venue or front bar that provides a sense of theatre, and a secluded cocktail lounge room that can be locked down for private functions.

5 50 1493 N11 woods bagot Collins 600x400 The Collins Bar \ Woods Bagot

courtesy Woods Bagot

Inspired by the classic form of a tailored suit, the interiors present a fresh, modern and urban chic approach to a hotel bar. A blend of precious materials such as brass and marble contrast with wire brushed, stained timber and saddle leather that will age and wear beautifully over time. A spectacular pattern of metallic blades on the ceiling provide a focal point as a combined bespoke art piece and lighting element.

5 50 1493 N6 woods bagot Collins 600x400 The Collins Bar \ Woods Bagot

courtesy Woods Bagot

Our approach to re-energising the existing bar was to recapture the imagination of locals. The Collins Bar takes Adelaide’s hospitality offering to a global level without losing the local context,? explains Woods Bagot Principal Rosina Di Maria.

The Collins was created as a strong independent brand that will stand side by side with the internationally renowned Hilton.

5 50 1493 N7 woods bagot Collins 600x400 The Collins Bar \ Woods Bagot

courtesy Woods Bagot

As a direct response to the developing raw, urban bar scene in Adelaide the design was aimed at a high quality cocktail bar experience that referenced the establishments of old with a modern sophisticated twist.

5 50 1493 N4 woods bagot Collins 600x900 The Collins Bar \ Woods Bagot

courtesy Woods Bagot

The Collins is the first stage of works completed according to Woods Bagot’s Hilton Adelaide Ground Floor Masterplan project for owner Sitehost.

The Collins has now begun to hit its stride in terms of financial performance, recently reaching and passing the budgeted levels that Hilton had ambitiously set for themselves; again a credit to the fantastic design and to its lasting impression in the Adelaide marketplace,? says Stephen Kelly, Sitehost Owners Representative.

The original 1980s building will undergo a series of refurbishments to update Hilton Adelaide within the worldwide portfolio.

+ Project summary

Name: The Collins, Adelaide
Area: 300m2
Design: Woods Bagot
Client: Sitehost (Hilton Adelaide Owner)

+ All images courtesy Woods Bagot

Tags: , ,

Category: Interior

Comments (0)

Trackback URL | Comments RSS Feed

There are no comments yet. Why not be the first to speak your mind.

Comments are closed.