Vanke Art Center XuHui District \ Studio 7 of Urban Architecture China

• September 1, 2013

ipad randare 002 600x424 Vanke Art Center  XuHui District \ Studio 7 of Urban Architecture China

courtesy Studio 7 of Urban Architecture China

ipad randare 007 600x424 Vanke Art Center  XuHui District \ Studio 7 of Urban Architecture China

courtesy Studio 7 of Urban Architecture China

Designed by Studio 7 of Urban Architecture China, the project is located in Xuhui District, Shanghai South Railway Station North, at the junction of 3 major traffic and subway axes and also in the immediate vicinity of a gas station. This led to some special constraints regarding the landscape treatment, circulations and access points. The soft lines of the building are the response to the tension created by this major infrastructure axes enclosing the site and shows the way public architecture can develop within this limits. A new cohesive public space is gained by creating a diverse activities platform, the usage of new technologies and interactive facades, extending the green areas as much as possible and innovative landscape design.

ipad diagram circulations 600x424 Vanke Art Center  XuHui District \ Studio 7 of Urban Architecture China

courtesy Studio 7 of Urban Architecture China

Both north and west of the site there are large residential areas and to the south there is a business and mixed use developing area.

ipad section 2 600x212 Vanke Art Center  XuHui District \ Studio 7 of Urban Architecture China

courtesy Studio 7 of Urban Architecture China

The design purpose is to create a local landmark with a feeling of high tech and at the same time a center for diverse public activities and happenings. The site should be the green lung of the area, surrounded by high elevated roads and high rise buildings. Looking down from the air, the architecture is totally hidden in the park, becoming one with the land. The contrast will be provided by the pavement and landscape elements.

+ About the project

Designed by Studio 7 of Urban Architecture China
Chen Lei – Director
Zhou Jungang – Project Manager
Yin Shun
Wu Yi can
Vlad Dodan

Status: unbuilt
Title: Art Centre, XuHui District
Location: Shanghai, China
Year: 2013
Total Ground Area: 22,672 m²
Built Area: 2661 m²
Floor Area: 1587 m²
Playground Area: 1861 m² outdoor
Max Height: 19,25 m
Estimated design life: 50 years
Structure: steel, planted roof allowing pedestrian access;

+ All images and drawings courtesy Studio 7 of Urban Architecture China

Tags: , , , , ,

Category: Architecture, Culture

Comments (1)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. Ol says:

    Hee call Reno Piano somebody stole is boot from Amsterdam