Gas Kompressor Station Egtved \ C. F. Møller Architects

• October 10, 2013

Natural gas plant consisting of compressor station and service buildings.

A technical site is normally swaddled in greenery to prevent it from becoming an eyesore in the natural environment. The new Energinet.dk compressor station at Egtved is Den-mark’s first installation of its kind, and here the opposite is true.

Gas compressor plant 02 C.F. Moller Julian Weyer 600x400 Gas Kompressor Station Egtved \ C. F. Møller Architects

courtesy C. F. Møller Architects

Gas compressor plant 1 600x400 Gas Kompressor Station Egtved \ C. F. Møller Architects

courtesy C. F. Møller Architects

C.F. Møller has designed the plant, consisting of four compressor units and service buildings, as an architectural feature in the open landscape. The form of the buildings was also specially chosen in order to achieve optimum safety conditions at the plant.

Gas compressor plant  01 C.F. Moller Julian Weyer 600x400 Gas Kompressor Station Egtved \ C. F. Møller Architects

courtesy C. F. Møller Architects

The new technical plant, supplying the central intersection of the gas pipelines connection north-south from Germany and east-west to Sweden, has a landscape-like expression emerging from the landscape as a grassy embankment.

Gas compressor plant4 600x400 Gas Kompressor Station Egtved \ C. F. Møller Architects

courtesy C. F. Møller Architects

The remainder of the building appears almost to hover over the mound and is clad with rust-coloured cor-ten steel plating. The plating is juxtaposed to create a varied and vibrant pattern of light and shadow. The combination of materials aims to make the buildings appear rugged and elegant at the same time.

Gas compressor plant3 600x400 Gas Kompressor Station Egtved \ C. F. Møller Architects

courtesy C. F. Møller Architects

The grass and iron-clad plant houses service buildings, including an emergency genera-tor and storage rooms, and beyond the buildings lies the compression plant itself atop an open plane. The buildings are designed to provide visual, aural and safety screening from the compression units.

Gas compressor plant2 600x400 Gas Kompressor Station Egtved \ C. F. Møller Architects

courtesy C. F. Møller Architects

We began by asking ourselves a question: Can we push the boundaries for how we see a technical plant? Can we create a gas plant in dialogue with the landscape and yet focus on the energy supply infrastructure, on which we all depend?

Julian Weyer, archi-tect and partner.

The simple and striking design of the service buildings and substation also provides the opportunity for great flexibility in relation to the functional adaptation of the design in the coming phases.

BACKGROUND:

Natural gas supplies from the North Sea are dwindling. To ensure a regular and safe energy supply in the future, Denmark has to be able to receive gas from continental Europe.

Energinet.dk has therefore constructed 94 kilometres of “gas motorway” from Egtved to Germany. This extension of the fossil gas system may well be a decisive step on the road to a green energy system, which is projected by 2050 to use only renewable energy.

+ Project facts:

GAS KOMPRESSOR STATION EGTVED

Client: Energinet.dk
Address: Egtved, Denmark
Engineering: Niras A/S
Architect: C. F. Møller Architects
Landscape: C. F. Møller Architects
Size: 4.600 m² new-built and 20.000 m2 compressor station
Year: 2010-2013

 

Tags: ,

Category: Architecture, Industry

Comments (0)

Trackback URL | Comments RSS Feed

There are no comments yet. Why not be the first to speak your mind.

Comments are closed.