New building at Albert Einstein High School in Bagnols-sur-Cèze \ NBJ Architects

• October 4, 2013

NBJ AEinstein Lycee 2013 12 600x400 New building at Albert Einstein High School in Bagnols sur Cèze \ NBJ Architects

© photoarchitecture

The overall restructuring of Albert Einstein High School, ends with the completion of the last building renovation developed by the architect agency NBJ (Elodie Nourrigat / Jacques Brion / Romain Jamot) associated with François Privat architects.

The High School is a vast building of the 60’s. Built following a strict and repetitive pattern, it is composed of large linear buildings from 60 to 80 m length and large metallic workshops surrounded by large dilated and unattractive space. Site’s analysis shows several functional gaps. It is important to change establishment’s image by the way of idea and contemporary vision. The objective was to think a new spatial organization of the site in order to provide at students, teachers and the administration staff, a workspace and a real place of life appropriable by all. A restructuring strategy was established in three main points:

  • Reconquest’s strategy
  • “Find place’s scale”
  • A real landscape project to join over time
NBJ AEinstein Lycee 2013 9 600x400 New building at Albert Einstein High School in Bagnols sur Cèze \ NBJ Architects

© photoarchitecture

The overall restructuring of Albert Einstein High School, ends with the completion of the last building renovation developed by the architect agency NB (Elodie Nourrigat & Jacques Brion) associated with François Privat architects.

The High School Albert Einstein, Brassens site, is a vast building of the 60’s. Built following a strict and repetitive pattern, it is composed of large linear buildings from 60 to 80 m length and large metallic workshops surrounded by large dilated and unattractive space. Site’s analysis shows several functional gaps. Today it is important to change establishment’s image by the way of idea and contemporary vision. The objective was to think a new spatial organization of the site in order to provide at students, teachers and the administration staff, a workspace and a real place of life appropriable by all. A restructuring strategy was established in three main points:

NBJ AEinstein Lycee 2013 11 600x899 New building at Albert Einstein High School in Bagnols sur Cèze \ NBJ Architects

© photoarchitecture

Reconquest’s strategy “Find place’s scale”

The stake is to reconquest the human scale in building and outdoor spaces by a better distribution of the buildings. The project draws one’s inspiration from campus model, which presents the advantage to be flexible and to allow a better identification of education’s poles. This intervention process also allows to students to find easily a way and fit into a social life while being supervised (easy reading of circulations, gratitude of spaces)

Thereby a centrality, a heart of establishment close to all functions has been possible. The court is the major element of the project, a meeting’s place but also a transition place. Its localization offers directs connections with the cafeteria, the restaurant place, administration, workshop, general teaching and school life rooms. Its allows to gather the students during their free time. That is why it is necessary to propose qualities of specific spaces, easily appropriable, playful and to bring a feature to the exteriors arrangements. The landscape treatment of the court is voluntary urban type like a central place, mainly mineral, allowing a differentiation with the gardens.

To find this human scale, it was also necessary to achieve low heights buildings with low influence on the ground to get a better distribution and space’s occupation. This flexibility allows an adaptation to the program and to the discipline in constant evolution.

NBJ AEinstein Lycee 2013 13 600x400 New building at Albert Einstein High School in Bagnols sur Cèze \ NBJ Architects

© photoarchitecture

A real landscape project

Spaces are treated and easily recognizable to assert an idea of sequences and gratitude education’s pole. Densify the gardens between the buildings can provide a plant screen that enhances the visual and thermal comfort facades comfort. Visual borderlines are more and more wide thanks to the preserving of the green space in the Northwest of the High School. The project proposes to create an alternation between dense wooded areas, buildings, more minerals places like the circulations areas equipped with benches and shade structures, and specific soil treatment which provide landscape diversity. The objective is to find a building / plant balance.

NBJ AEinstein Lycee 2013 8 600x400 New building at Albert Einstein High School in Bagnols sur Cèze \ NBJ Architects

© photoarchitecture

To join over time

Restructuring an educational institution is to plan ahead and think about the long term.. It is not enough to produce a building operating during its delivery. It is necessary to give to it the strength to cross the time and to be a successful tool. Our intervention takes into account the educational project, the architectural flexibility, the environmental protection and the public character of the building. For it, it is necessary to become aware of the place in which the intervention will fit and bring to the foreground its fundamental qualities. The natural elements have to become the symbols of the equipments even more when it is about places of training. The architectural project becomes itself an educational object, because it shows a conscious act of a reality but especially stakes in the environmental scale, in a concern to leave with the future generations a healthy living environment.

Thinking a sustainable development project requires taking account of qualitative materials, technical work on energy management, but also a logical layout of workplaces.

It is in the sense that we began this project, by joining in the time.

The intervention that we propose allows to restore coherence and feature to the set by means of a new spatial scenography.

The last building designed with landscaping, reflects this logic and strategy of reconquest the place. It hosts an application restaurant as well as teaching rooms. Particular attention has been given to the building envelope. Working on a set thickness of the transitional area between the inside and the outside, the skin of the building is available in a colorful alternating between aluminum panels painted and sun breezes. The sun breezes offer vibrations that contrast with the concrete shell. The facilities offer specific meeting places around vegetated entity.

+ Project data

Official project name: Lycée Albert Einstein
Location: Bagnols sur Cèze
Client: Région Languedoc Roussillon
Assistant of the Client: Languedoc Roussillon Aménagement

Architects/ Designers:
Elodie NOURRIGAT & Jacques BRION – NB Architectes
François PRIVAT – Partner architect

Project area: 2300m² + landscaping
Cost: 5.02 Millions €
End date of the project: November 2012

Photo Credit:
Paul KOZLOWSKI
©photoarchitecture
Website: http://www.nbarchi.com

+ All images courtesy NBJ Architects \ photo © photoarchitecture

Tags: , , ,

Category: Architecture

Comments (0)

Trackback URL | Comments RSS Feed

There are no comments yet. Why not be the first to speak your mind.

Comments are closed.