Tower appartment \ Marc Sirvin & Clémence Eliard of Agence SML

• November 20, 2013

Tower appartment Agence SMLMG 8673 600x400 Tower appartment \ Marc Sirvin & Clémence Eliard of Agence SML

courtesy Agence SML

How to fit a 1-bedroom apartment into an atypical high and narrow volume, the roof being the only possible source of daylight? This is the question to which Clemence Eliard and Marc Sirvin – architects at Agence SML – had to find answers to to create this surprising apartment.

marc sirvin clemence eliard agence sml diner01 600x375 Tower appartment \ Marc Sirvin & Clémence Eliard of Agence SML

courtesy Agence SML

The unusual layout of this apartment resulted from merging several batches acquired over the years, located at different stories of the building. The owner, who had been living there for some time, desired to restructure the volume and create a home office.

Tower appartment Agence SML MG 8530 600x400 Tower appartment \ Marc Sirvin & Clémence Eliard of Agence SML

courtesy Agence SML

The architects envisioned the space as a tower in which each level would have its proper function: the bathroom in the basement, the kitchen-living-room at ground level, the home-office and dressing-room on the 1st floor and the bedroom higher up on the 2nd floor. These functions being all linked together by alternating tread stairs, daylight coming through a full height void. The ground floor, located in the back of a courtyard and previously lit in second day, would thus become an illuminated space thanks to the skylights.

Tower appartment Agence SML MG 8480 600x400 Tower appartment \ Marc Sirvin & Clémence Eliard of Agence SML

courtesy Agence SML

The apartment on 4 levels has a surface area of 25 square meters.

All details have been thought of in order to optimize space and maximize light: the alternating tread stairs have a limited footprint and remain practical in spite of their steepness. Carpentry and closets are integrated, the bedroom is nested at the very top of the tower, the office floor is a metal grid so that light can flow through it.

While conceiving of this unusual apartment, the architects were guided by simplicity and minimalism: all surfaces are painted white, and metalwork contrasts sharply with the raw wood of the carpentry.

+ All image courtesy Agence SML

Tags: , ,

Category: Interior

Comments (0)

Trackback URL | Comments RSS Feed

There are no comments yet. Why not be the first to speak your mind.

Comments are closed.