BIG won the new Media Campus for AXEL SPRINGER

• December 17, 2013

BIG + Bollinger+Grohmann + Man Made Land+Topotek 1 + Kardoff Ingenieure + Wenzel+Wenzel have been announced as one of the winners, along with Buro-OS and OMA, of the new Media Campus for AXEL SPRINGER in Berlin, Germany. The final ranking is expected in January.

01 AXL image by BIG 01 640x342 BIG won the new Media Campus for AXEL SPRINGER

courtesy BIG

02 AXL image by BIG 02 640x363 BIG won the new Media Campus for AXEL SPRINGER

courtesy BIG

Located on the historic site of the former Berlin Wall, the new addition to the Axel Springer’s headquarters brings together a new array of media subsidiaries. The building breathes new life into one of the last remaining building plots of the former no-man’s land, and unifies the diverse surroundings into a new vibrant urban center.

19 AXL model by BIG 01 640x480 BIG won the new Media Campus for AXEL SPRINGER

courtesy BIG

Bjarke Ingels: “We propose a building that creates the optimum conditions for encounters and exchanges between the various groups of users. Like a three dimensional neighborhood, the building will bring together digital and traditional media brands, start-ups and established firms, entrepreneurs and employees, and unite the activities of Axel Springer Campus with the public life of the city.”

07 AXL image by BIG 07 640x266 BIG won the new Media Campus for AXEL SPRINGER

courtesy BIG

The existing Axel Springer buildings embody two well-known typologies that have dominated Berlin’s urban development of the last half century. An understated perimeter block of office buildings that face into their own interior courtyards that was complemented by a tower standing out in its urban context creating a public square at its base. BIG conceptually unites the qualities of these two building typologies – the intimate nature of the courtyard and the efficiency of the tower – to create a new identity for the Media Campus.

The Campus’ main feature is an upward spiral of terraces and stairs that move from the ground floor to connect the courtyard to the sky. The street trees continue in planters on the terraces, providing access to green spaces from all floors in the building and magnificent views for both the staff as well as the public. The façades of the public and semi-public areas are kept as transparent as possible to provide maximum visual connection from the interior to the surrounding city.

09 AXL image by BIG 09 640x266 BIG won the new Media Campus for AXEL SPRINGER

courtesy BIG

The new Campus will be a testament of the future of Axel Springer and solidify its place in the media industry. BIG’s organization of office programs will stimulate interdisciplinary exchanges across professional boundaries. A free and flexible floor plan allows for the gathering of people from multiple fields as well as serendipitous meetings. Like a diagonal short-circuit in the horizontal layers of offices, the spiraling interior becomes a literal landscape for work and exchange of ideas. All floors are connected to the courtyard, terraces or roof garden so that every workspace is steps away from ample daylight and fresh air – natural ingredients for a creative workspace.

+ All images courtesy BIG

Tags: , ,

Category: Architecture, Education