Colour Pavilion \ ETT architecture-design-research

• December 4, 2013

The Spectrum is a temporary pavilion that was designed as part of the Index Fair, an annual trade event held in Mumbai every year. The pavilion is an experiment in colour, where the experience and sense of space is sought to be created solely by use of colour with minimal reliance on any other spatial device.

the spectrum view 001 small 640x444 Colour Pavilion \ ETT architecture design research

courtesy ETT

the spectrum view 014 small 640x600 Colour Pavilion \ ETT architecture design research

courtesy ETT

The space of 5 by 5 metres available for the pavilion was developed as a path woven around itself to form a rich variety of space within a tight cuboidal envelope, with colour as the sole medium defining the space. Visitors entering the pavilion experience a space of warmth, that slowly transforms in mood across the colour spectrum, finally leading them out through a space almost frigid in its nature.

The pavilion was built on a skeletal budget of under US $1000 with waste plywood and salvaged metal, and put together by voluntary teams over three days and three nights.

the spectrum view 006 small 640x1072 Colour Pavilion \ ETT architecture design research

courtesy ETT

The four days of the trade fair during which the pavilion stood were an interesting exercise in tracking crowd dynamics and gauging people’s reactions to the concept. On the first day, we found that a number of people walked past the installation rather than through it, given the nature of the fair it formed part of. We decided that people needed some persuasion, and on the second day, put up some more direct communication letting people know that it really was fine for them to enter – infact we’d love them to! We saw results almost immediately. People walked up to the entrance, read about the concept, saw the Entry sign on the floor and understanding the idea behind the installation, plunged right in. Almost always they came out with a smile, some returning to experience the space again – this time peacefully and slowly.

the spectrum view 002 small 640x408 Colour Pavilion \ ETT architecture design research

courtesy ETT

the spectrum view 003 small 640x426 Colour Pavilion \ ETT architecture design research

courtesy ETT

The pavilion as an experiment with colour was a success – it proved that it was possible to create a rich variety of space within a space that is less than 25 square meter in area – with no more than a few sheets of plywood and 18 different shades of paint !

+ Project facts

Architect:
Jude D’Souza
Founding Partner, ETT architecture-design-research [http://www.ett-adr.com/ - https://www.facebook.com/ETTwork]

Design Team:
Jude D’Souza, Dhara Mehta, Rohit Jain

Concept Collaborator:
DDIR Bangalore

Construction by:
Rahul Associates [www.rahulassociates.in]

Construction Sponsors:
IFJ [http://www.ifj.co.in]
Rahul Associates [www.rahulassociates.in]
Asian Paints [http://www.asianpaints.com]

+ All images courtesy ETT architecture-design-research

Tags: , , ,

Category: Installation

Comments (0)

Trackback URL | Comments RSS Feed

There are no comments yet. Why not be the first to speak your mind.

Comments are closed.