Heated conservatory at the Botanical Gardens \ formTL and C. F. Møller Architekten

• December 9, 2013

Designed by formTL and C. F. Møller Architekten, the new tropical conservatory at the Botanical Gardens in Aarhus is like a drop of dew in its green surroundings. Its transparent dome set on an oval base extends the existing greenhouse built in 1969. A special feature of this structure is that is allows for the greatest interior volume with the lowest possible surface area, leading to high energy efficiency. The support structure consists of 10 steel arches, which fan out around a longitudinal and a transverse axis, creating a net of rectangles of varying sizes. formTL planned and designed a cover for these arches made mainly of double-layered ETFE cushions, which are affixed with biaxially bent profiles due to their complex structure. On the south-facing side, the cushions used were made with three layers, two of which were printed. Through changes in pressure, the relative positions of these printed foils can be adjusted. This can reduce or increase, as desired, the translucence of the cushions, changing the light and heat input of the building.

Hothouse Aarhus 2012 QJEl 02 640x426 Heated conservatory at the Botanical Gardens \ formTL and C. F. Møller Architekten

courtesy Quintin Lake

Hothouse Aarhus June 2013 QJEL 07 640x426 Heated conservatory at the Botanical Gardens \ formTL and C. F. Møller Architekten

courtesy Quintin Lake

Hothouse Aarhus June 2013 QJEL 09 640x426 Heated conservatory at the Botanical Gardens \ formTL and C. F. Møller Architekten

courtesy Quintin Lake

Hothouse Aarhus June 2013 QJEL 41 640x440 Heated conservatory at the Botanical Gardens \ formTL and C. F. Møller Architekten

courtesy Quintin Lake

Hothouse Aarhus 2012 QJEl 34 640x426 Heated conservatory at the Botanical Gardens \ formTL and C. F. Møller Architekten

courtesy Quintin Lake

+ Project facts

Cushion surface area: 1,800 m²
Base area: 1,145 m2

Dimensions:
Rise of arches up to 17.5 m
Span of arches up to 41 m

Materials:
Nowofol ETFE foil, strengths of 150 µm and 250 µm
Biaxially bent cushion edge profiles made of aluminium

Object: Heated conservatory at the Botanical Gardens, Aarhus/DK
Client: Universitets- og Bygningsstyrelsen, Kopenhangen/DK
Architect: C.F. Møller, Aarhus/DK
Steel structures: Søren Jensen, Silkeborg/DK
Foil cushion planning: formTL GmbH, www.form-TL.de
Fitter: CenoTec GmbH Textile Constructions, Greven/D
Supplier: Nowofol Kunststoffprodukte GmbH & Co. KG, Siegsdorf/D
Photos: Quintin Lake

Tags: , , , , ,

Category: Architecture

Comments (1)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. […] Designed by formTL and C. F. Møller Architekten, the new tropical conservatory at the Botanical Gardens in Aarhus is like a drop of dew in its green surroundings. Its transparent dome set on an oval base extends the existing greenhouse built in 1969.  […]