Urban Townhome Model in Toronto \ Cecconi Simone

• December 21, 2013

This 840 s.f. model by Cecconi Simone represents a community of urban residences envisioned for Downtown West, Toronto. Conceived around the principals of Active House, a Danish movement committed to healthy and sustainable interior environments, the model brings to life a complete townhome ground-floor.

Cecconi Simone Inc. 01 640x475 Urban Townhome Model in Toronto \ Cecconi Simone

courtesy Cecconi Simone

Cecconi Simone Inc. 03 640x446 Urban Townhome Model in Toronto \ Cecconi Simone

courtesy Cecconi Simone

Cecconi Simone Inc. 04 640x951 Urban Townhome Model in Toronto \ Cecconi Simone

courtesy Cecconi Simone

The show space features an open-plan live–cook–dine area centered on a skylight in the kitchen zone. A wall-to-wall run of custom millwork spans its entire length, with white matte-lacquer built-ins, white Corian counter-backsplash and syncopated walnut niches forming a sweeping backdrop to the extended kitchen-island, in black melamine with counter in black engineered-quartz and breakfast bar / dining surface in solid walnut.

The result is a striking interplay of surface planes: pale and dark, matte and reflective, horizontal and vertical.

The model ensuite, arranged around a skylight, includes custom white lacquer and walnut vanities with custom Corian sinks and walnut niches over the tub. The shower and water closet are enclosed in clear and translucent glass, imbuing the space with dimensional complexity.

Cecconi Simone Inc. 07 640x879 Urban Townhome Model in Toronto \ Cecconi Simone

courtesy Cecconi Simone

+ Project facts

Urban Townhome Model
Toronto, Canada
Interior Design: Cecconi Simone Inc.
Website: www.cecconisimone.com
Photography: Joy von Tiedemann

+ All images courtesy Cecconi Simone

Tags: , ,

Category: Architecture

Comments (1)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. algy says:

    Great, great, great. All the different textures blend
    and balance, obeying the great August Fielders dictum
    ‘harmonious contrasts are preferred to harmonious analogies known as matching.’ These contrasts are so artfully combined
    it takes a moment to pick up on them:
    Rich natural wood tones, frosty plate glass, dark Corian(?), glossy white cabinetry, and just the right dab of stainless here and there.
    The space is loooooong and narrow, creating a tre fab hi tech shotgun thats both perfectly organized and seems to
    stretch on forever feeling much bigger than its 840 sf.
    The wall as storage concept works to the great benefit of this effect introducing an additional element of
    organization and complexity. And I love the decision to finally get everyone out of the air and back on the ground
    with the chair seating around the island.
    The way the single seating isthmus merges into the totality of the table proper almost dares one to
    pronounce it all totally ‘Wrighteous’.
    The stool height island seating that has been around
    a good long while now never seemed quite right:
    When you go out to a restaurant how many
    times do you ask to sit at the bar rather than
    in a nice cozy booth ? So. The palette is
    ingenious, the lighting is ‘brilliant’, the
    proportions are perfect. And if the price is but right
    then a little piece of heaven can now be had right here
    on earth.