Ny-Krohnborg school \ Arkitektgruppen Cubus AS & Rambøll Norge

• January 16, 2014

Ny-Krohnborg – The rehabilitation of a run-down local school becomes a vehicle for neighbourhood regeneration

The rehabilitated Ny- Krohnborg school and nursery is the beating heart in a renewed neighbourhood

10.Kantine skolekjkkenbygg HUNDVEN CLEMENTS PHOTOGRAPHY 640x360 Ny Krohnborg school \ Arkitektgruppen Cubus AS & Rambøll Norge

courtesy Arkitektgruppen Cubus AS

From site study to urban renewal process.

In 2005 the architects in Arkitektgruppen CUBUS AS was asked to present a proposal for the conversion of a wartime bunker in a run-down neighbourhood to a local sports arena.

The bunker proved insufficient in size, and a search for alternative sites began. This quickly lead to the realisation that this run-down neighbourhood had very little social interaction and very low self-esteem, largely due to the lack of safe and attractive meeting and activity places and a negative community identity. An urban analysis was undertaken in order to map the area’s qualities and challenges. The process ended with an integration of the new sport arena as well as some neighbourhood functions into the existing school, thereby creating a new and lively focal point for the whole area. This proved to strengthen both the social structure and the identity of the neighbourhood.

14.Hovedinngang Rogagt.HUNDVEN CLEMENTS PHOTOGRAPHY 640x853 Ny Krohnborg school \ Arkitektgruppen Cubus AS & Rambøll Norge

courtesy Arkitektgruppen Cubus AS

The existing school.

The existing school-come-nursery has a central location in the neighbourhood of Løvstakksiden, close to the urban renewal seafront site by Damsgård and surrounded by housing areas, of which many are council flats. The area has easy access by lightrail and bus. The idea to co-locate the sports and culture arena with the existing school proved to have many advantages, and became the start of an exciting project that infused the neighbourhood with new energy and optimism. The school became the beating heart in the neighbourhood.

27.Fasadematerialer viser historie gammel nytt HUNDVEN CLEMENTS PHOTOGRAPHY 640x640 Ny Krohnborg school \ Arkitektgruppen Cubus AS & Rambøll Norge

courtesy Arkitektgruppen Cubus AS

The project is a good example of how the closely interweaved design process between landscape architects (Arkitektgruppen CUBUS) and architects (Arkitektgruppen Cubus AS and Rambøll) allows for developing a more coherent project, where architecture, landscape and urbanity merge to create unexpected synergies and potential for both form and function.

Snitt 640x295 Ny Krohnborg school \ Arkitektgruppen Cubus AS & Rambøll Norge

courtesy Arkitektgruppen Cubus AS

Parameters.

The existing school occupies a tight and inclined space between two streets: Rogagaten below and Møregaten above. In order to fit in the programme of a new sports hall with international standard, stage and musical facilities as well as a neighbourhood café, the school yard was excavated and the new facilities located below. The neighbourhood- programme opens out onto Rogagaten at the bottom level whereas the school-related spaces are organised in direct contact with the school yard at upper level. On the mezzanine in between there is a gym as well as technical rooms.

16.Amfi i hall sett opp til hov.inng HUNDVEN CLEMENTS PHOTOGRAPHY 640x640 Ny Krohnborg school \ Arkitektgruppen Cubus AS & Rambøll Norge

courtesy Arkitektgruppen Cubus AS

The existing school was a listed building and close cooperation between designers and the heritage office was necessary in order to find a good balance between preservation and redesign. The original expression of the external facades, such as natural stone work, slate roof tiles, small pane windows, cast iron details and panelled doors has largely been maintained. Interior details and materials that were durable and aesthetically pleasing such as flagstone flooring and dado brickwork have also been preserved. Some subtle alterations have been made to allow for better use of daylight and increased functionality, new doors and internal windows between the corridor and the classrooms, two new bay windows on the north facade allow both a view out and let daylight in to the previously dark spaces.

The existing school was designed by the municipal architect Kaspar Hassel in 1924. The existing school has a massive and majestic expression. The new building has a contrasting expression of lightness and modernity, utilizing large areas of glazing allowing the surrounding distant landscape to be visible through it. The existing walls are terracotta red, a colour that is repeated in the new glazed facade with the addition of some contrasting shades of orange and mauve to create a more lively expression.

In addition to being environmentally beneficial, re-use of an existing building can also have exciting synergy effects; the co-location of and old school and new sports and culture facilities gives a wider range of use than any of the projects would have been able to provide apart. The sports hall is an integral part of the school and nursery during day-time, whereas it is open to the public after hours. The schoolyard landscape is likewise a popular arena for outdoor sports and activities in the evening. The central location of the school in the domestic neighbourhood reduces need of transport.

2.MregatenHUNDVEN CLEMENTS PHOTOGRAPHY 640x640 Ny Krohnborg school \ Arkitektgruppen Cubus AS & Rambøll Norge

courtesy Arkitektgruppen Cubus AS

Landscaping.

The schoolyard is created on the roof of the sports hall. Elements that invite play and activity are designed as an integral part of the form and materials, such as surfaces for skating, running and cycling, ramps for skating and sledging, walls for climbing or acrobatics and a small amphitheatre. The seamless coherency of architecture and landscape offers a safe, varied and inviting environment. Along the edges of the old school wall the roofscape is chamfered to allow for the authentic stonework to be visible.

The schoolyard is accessed from Rogagaten below by a natural stone amphitheatre with seating. This space provides a focal point for the whole neighbourhood and can be use for social gatherings and ceremonies.

Climbing plants add a touch of green to the buildings and this bright grass ”rug” marks the main entrance to the neighbourhood programme in Rogagaten, so as to encourage vehicle speed reduction. The cast iron fences, flagstones and existing vegetation has been carefully repaired and this has acted as an inspiration to the rest of the project so that high quality materials are utilised in the new elementsas well, so as to create a coherent whole and continuity between the different spaces and levels.

13.Adkomst HUNDVEN CLEMENTS PHOTOGRAPHY 640x426 Ny Krohnborg school \ Arkitektgruppen Cubus AS & Rambøll Norge

courtesy Arkitektgruppen Cubus AS

Universal design.

The original school gave access via narrow flights of dark stairs both externally and internally. The rehabilitation has established new infrastructure to give universal access to all levels of the main part by both lifts and ramps, as well as improved interior lighting and better visual signage including colour coding. The new part has its own lift connecting all 3 levels: U-1, U and level 1.

Also the external landscape is designed to give universal access via sloping planes and ramps to all areas whereas before there was a multitude of levels interconnected with stairs due to the topography of the steep site.

25.Oversyn inngang fra Rogagt.med hall under bakken HUNDVEN CLEMENTS PHOTOGRAPHY 640x426 Ny Krohnborg school \ Arkitektgruppen Cubus AS & Rambøll Norge

courtesy Arkitektgruppen Cubus AS

Møregaten pedestrian street

Møregaten is a pedestrian thoroughfare route as well as neighbourhood play area. The nursery has it’s own designated play-area but the youngest school children have direct access to the street from each classroom.

The design brief was to transform a rather dark and dank street into a bright and inviting activity area that is coherent despite the necessary railing and fencing. A variety of robust, high quality materials like paving brick, recycled cobbles, wood, impact flooring and vegetation creates a varied, inviting space in the street along the terracotta-red school walls.

Benches, new lighting, existing Linden trees, new climbers, flowering bushes and beach stones gives the street a luscious and comfortable atmosphere. Edges, planes and small terrain modulations creates a microspace with a variety of possibilities for play and enjoyment.

+ Project facts

Ny-Krohnborg school
Arkitektgruppen Cubus AS in colaboration with Rambøll Norge

Project name: Ny-Krohnborg school
Adress: Rogagaten 9, 5055 Bergen
City: Bergen
Opening date: august 2012
Client / property developer: Bergen Municipality

Project coordinator:
Arkitektgruppen CUBUS AS (Thale Bjørnerheim, architect MNAL) in colaboration with Rambøll Norge (Arnt H.Mandrup, architect MNAL)

Project assistants:
Arkitektgruppen CUBUS:
Trude Ellingsen (architect MNAL)
Lena Beate Keilegavlen (architect MNAL)
Ingrid Melvær (architect MNAL)
Maria Molden (architect MNAL)
Ola B.Siverts (urban planner)

Rambøll Norge:
Lars Jarle Nore (architect)
Ingse Andersen (architect)
Torill Tverberg (architect)
Rasmus von Rolf (engineer / architect)
Helge F Samuelsen (architect MNAL)

Interior Architecture:
Arkitektgruppen CUBUS AS

Landscape Architecture:

Project coordinator:
Arkitektgruppen CUBUS AS:
Eva Louise Korsøen, landscape architect MNLA

Project assistant:
Arkitektgruppen CUBUS AS:
Ingvild Nesse (landscape architect MNLA)
Line Ramstad (landscape architect MNLA)
Grete Evenstad (landscape architect MNLA)
Merete Gunnes (landscape architect MNLA)

Consultant: Rambøll Norge

Client contact: Sverre Færevåg (Bergen municipality)
Project manager: Multiconsult AS
Site manager: Opak AS
Main contractor: Brødrene Ulveseth AS

Area:
New building: 3860m2.
Rehabilitated school building: 6400m2.
Outdoor area: 6300m2

Art commisions:
Light sculpture in main staircase: Gita S.Norheim and Turid Uldal
Wall painting: Tine Aamodt
Wall painting: Silje Heggren

Photographer: Hundven-Clements Photography

+ All images and drawings courtesy Arkitektgruppen Cubus AS

Tags: , ,

Category: Architecture, Education, Selected